Slamfärg

Slamfärg


Slamfärg är en traditionell färgtyp som i Sverige är mest känd som ”Falu- eller Kopparbergsrött”. Den är lätt att måla med och lätt att måla om med. Slamfärg ger träet ett UV-skydd som hindrar solen från att bryta ner ytan samtidigt som man får en helmatt kulör.


Slamfärg ger en vacker, rustik och levande yta. Vår Slamfärg innehåller ca 8% linolja. Linoljan ger Slamfärgen längre livslängd, lättare applicering, bättre skydd, större motstånd mot nedsmutsning samt högre vidhäftning.


Slamfärg fäster på ohyvlat grovsågat trä, timmer, tidigare målad slamfärg, gammalt grovt tryckimpregnerat virke och uttorkade gamla laserade ytor. Man bör inte måla slamfärg på ytor som utsätts för direkt regn eller långvarig väta t.ex. räcken och överliggare. Kvistar och vissa släta ytor kan vara svåra att få fäste på och kan komma att synas.


Normalt får man räkna med att ett visst flammigt utseende. Kulörskillnad uppkommer beroende på yttre påverkan av sol, regn, vind mm. Viktigt att tillägga är att Slamfärg i ljusare kulörer är generellt mindre tåliga mot nedsmutsning än mörkare kulörer.


På hyvlade ytor, panel eller snickerier, rekommenderar vi att du istället för slamfärg målar med linoljefärg. Vi rekommenderar aldrig att måla med ren vit slamfärg.


Slamfärg är ett härligt alternativ för fasader tillsammans med Linoljefärg på snickerier, knutbrädor, dörrar och fönster.