Linolja

Staffan af Kleen AB

Lite om linolja

 

Odling

Linodling förekommer i många delar av världen. De största odlingsarealerna finns i Kanada, Kina och Indien. Man skiljer på oljelin och spånadslin.

 

Linoljeutvinning

Oljan utvinns genom att fröet pressas i en skruvpress. Oljan kan vara kallpressad eller varmpressad. Den kallpressade oljan pressas direkt i skruvpressen och de mesta föroreningarna stannar därmed i presskakan. Den varmpressade oljan framställs genom att fröet krossas och upphettas med ånga innan den pressas. Det innebär att mer föroreningar följer med i oljan. Vid kallpressning får man ut ca 25% av frövikten i olja mot ca 30% vid varmpressning.

 

Rå linolja

Den råa linoljan har mycket låg viskositet, är mycket tunn och lättflytande, och tränger därför väldigt bra in i trä och andra underlag. Linolja torkar genom oxidation och den tunna, lättflytande råa linoljan har därför relativt lång torktid.

 

Kokt linolja

Kokt linolja upphettas i slutna kärl samtidigt som man tillför syre och ibland även torkmedel. Den kokta eller uppvärmda linoljan har högre viskositet dvs är tjockare, än den råa linoljan. Den kokta linoljan kan även raffineras och avslemmas för att bli extra ren.

 

Linstandolja

Linstandolja framställdes förr i tiden genom att linoljan fick stå framme i solen under lång tid. Oljan oxiderade då under lång tid och blev tjock och ljus. Idag upphettas linoljan, utan tillförsel av syre, till 280-300 grader vilket gör att oljan polymeriseras utan oxidation. Fördelen med att använda den polymeriserade linstandoljan i färg är att den ger färgen ett tåligare ytskikt än den kokta linoljan.

 

Molekylstorlekar och inträngningsförmåga: 

Trä: 0,03

Rå linolja: 0,00005

Kokt linolja: 0,0001

Alkydolja: 0,001

Akrylat: 0,1-0,5Kokt Kallpressad Linolja


Kokt kallpressad linolja Impregnering fungerar utmärkt till impregnering och ytbehandling av trä, sten, tegel, skiffer, betong och plåt,  golv inomhus och utomhus, skärbrädor, köksbänkar, möbler, träbåtar, instrument, fönster, snickerier och fasader. Ja egentligen allt i hus och hem som behöver mer "näring".

 

Det är stora skillnader mellan olika linoljeprodukter just beroende på hur ren den ingående linoljan är. Våra linoljeprodukter baseras på vår unika linolja. Utifrån ett antal noga utvalda linfrösorter låter vi kallpressa ca 25% av fröets vikt till olja. Denna "jungfruolja" renar vi ytterligare genom en unik raffineringsprocess. Vår linolja tränger djupare in i underlaget. Reningsprocessen av linoljan minskar risken för att linoljan ska få angrepp av mikroorganismer och mögel, samt att den torkar snabbare. Kokt Kallpressad Linolja Impregnering har torrhalt om 100% vilket innebär att det man bär hem är det som finns kvar på underlaget efter behandling och inte bara vatten eller farliga lösningsmedel som dunstar och försvinner. 

 

Linolja Impregnering innehåller inga lösningsmedel eller tungmetaller och är naturligtvis fri från vatten.

 

Linolja har ytterst små molekyler och har möjlighet att tränga in i underlaget och skydda för annan inträngning av vatten, fukt och smuts. Linolja torkar normal på 1-3 dagar beroende på underlag och hur tjockt lager man lägger på. Luft, värme och ljus påskyndar torkningen.

 

Lägg på tunna lager och ta bort överskottet med trasa efter 20 minuter. Med fördel så strykes ytan flera gånger, med torkning emellan, tills ytan är helt mättad.


Staffan af Kleen

Färg, hantverk och konsult
KONTAKT


Staffan af Kleen AB


epost: kleen@kleen.se


webb: kleen.se


Telefon: +46 (0)70 336 75 93


org nr: 559189-5783
Copyright © All Rights Reserved