Linoljefärg

 
Hembygdsgården Römmen i Mörsil. En härlig plats att arbeta på. Under några år hade jag äran att få restaurera alla fönsterbågar, snickerier och måla fasad och alla detaljer. 
 
 
 
 
Kerstin och Ann Marie´s gamla Prästgård har med varsam hand restaurerats under några år. Dom har själva varit ihärdiga byggnadsvårdare och härligt intresserade av allt som rör hus, hem och miljö och mat, så klart! Jag har gjort några fönster och tillsammans med Bästa Wille målat hela huset!
 
 
 
 
Ronny och Anita´s Le Ski i Storlien har såklart fått tillbaka sina gamla kulörer av Gulockra och Järnoxidbrun Linoljefärg.
 
 
 
 
Munblåst glas på Gula villan som är grå vid Kretsloppshuset i Mörsil!
 
 
 
 
Man tager vad man haver.... En lite detalj av hängränna på Dalgård.
 
 
 
 
Kimröksvart några procent vitt. Gulockra och Engelskt rött. Linoljefärg såklart. Ett av dom första husen jag sålde färg till! 
 
 
 
 
Fem timmerhus vid Olympialiften i Åre fick Roslagsmahogny kimröksvart och Järnoxidröd linoljefärg. 
 
 
 
 
En jaktvilla i Åre fick linoljefärg. Jag bröt färgen och var behjälplig på olika sätt. En god läxa är att alltid vara tydlig till hantverkare. -olja bara på renskrapat trä, inte på gammal färg. Ytan blir för fet och det kan bilda blåsor när ny färg läggs på.
 
 
 
 
Den gamla fina sovande skolan i Uppland har fått nyrestaurerade fönsterbågar och karmar. Samt en nymålad farstubro.
 
 
 
Prästgården i Duved med restaurerade fönsterbågar. Bruten vit linoljefärg.
 
 
 
 
 
Ett av Duveds äldsta hus fick ny kulör, sommaren 2012 och 2013. Grön umbra 10% och vita snickerier. Samt nykittade fönsterbågar. 
 
 
 
 
Ett litet fjällhus i Åre Björnen, fick ny färg på skåluckor, dörrar, karmar och foder
 
 
 
Timmerhus i vackra Skattungbyn målades med äggoljetempera på fasaden och blå linoljefärg på snickerier. 
 
 
 
 
Naturrum i Vålådalen var målad med någon form av Falurödfärg, men dessvärre förstärkt med lite för mycket linolja. För mycket linolja i slamfärg gör att det blir en hybrid mellan slamfärg och linoljefärg. Det leder till att vanlig slamfärg med max 8% linolja inte riktigt fäster. Det flagnar efter några veckor. Sagt och gjort så späddes Falurödfärgen med extra linolja och nu sitter färgen bra. Men det är viktigt att notera för framtida målare!
 
 
 
Roligt att vara med i ett reportage i Hus&Hem. 
 
 
 
 
Det här huset visar linoljefärgens förträfflighet. Målades för 18 år sedan och nu 2012. Vi korkade upp en burk som stått i källaren i 18 år och målade direkt. En till två strykningar! Vi målade alla snickerier och fönsterbågar med vit obruten linoljefärg.
 
 
 
 
 
Världens bästa kaffe finns utanför Åre. Här har Eva och Per ett fint litet hus vid Helgesjön. Dom målade om en sommar från gult till svart! Linoljefärg såklart!
 
 
 
 
Äggoljetempera på fasad och vit bruten linoljefärg till fönster och snickerier. Jag bidrog med linolja, pigment, ägg och vatten fanns på gården.... :-)
 
 
 
 
Tydligen har jag ett av dom största lagren på spårskruv. Det gillade spårvagnarna på Djurgården!
 
 
 
 
Det är detaljerna som gör det lilla extra! 
 
 
 
 
En underbart vacker gård i Mattmar. Kromoxidgrön linoljefärg och Faluljus rödfärg. Phu stort hus och många fönster. Tur att man fick fika i gräset emellanåt.... :-)
 
 
 
 
 
Pepparkakshuset i Spånga fick ny linoljefärg sommaren 2011. Järnoxidbrunt och brutna vita snickerier. Samt nylagade fönsterbågar.
 
 
 
 
Det lilla torpet i Mattmar fick grålumppapp i ark och våder, samt emulsionsfärg på väggar. Vit linoljefärg i tak och engelskt rött på snickerier. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oxidgröna garderobsdörrar!
 
 
 
 
Halvolja, linolja och terpentin ger den gamla färgen ny lyster. Ifall ytan kritar något fungerar det utmärkt för att putta fram nymålning några år!
 

Kommentera inlägget här :