Daltorp

 
Vårt härliga lilla torp i byn Mörsil i Jämtland. Några mil utanför Åre.
 
Tänk så mycket jag lärt mig just här! Om linoljefärg, kalk, äggoljetempera och olika tjäror. Linolja, linoljekitt, stifttråd till munblåsta glasfönster. Kilsågade golv och porslinsknoppar för tvinnad eldragning. Slamfärg på pärlspont. Gulockra på fönster och dörrar samt gröngrå linoljefärg på foder och snickerier. Den gamla brunnen väcks till liv och hur skönt är det inte att ta upp vatten med en nyinstallerad gårdspump. Oljade golv och såpskurade. Vitlaserade och målade golv. Eldragning och vatten. Elsäkra sovrum. Linisolering, snöskottning phu, odling och släckt kalk och så mycket mer....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett nytt hus med traditionella färger!

 
I Hästhagen i Nacka bor jag i det här supermoderna huset. Konstaterar att det går alldeles utmärkt att måla med naturliga färger i moderna hus! Det blir bara så mycket bättre! Äggoljetempera, kalkfärg, linoljefärg....

Ännu mer linoljefärg!

 
Järnvitriol är inte riktigt min favorit. Men det blir ändå snyggt så här i fjällmiljön. Och på de stora timmerstockarna blir det ännu bättre. 
 
 
 
 
Vi målade med Roslagsmahogny kimröksvart och en enstrykningsfärg Järnoxidröd med blandningen 60% färg och 30% linolja och 10% terpentin. Blir snyggt direkt. Flammar inte och håller länge i den karga fjällmiljön i Duved.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vackra entrédörrar på Hembygdsgården Römmen fick ny linoljefärg. Undrar hur dom gamla dörrarna och snickerierna från 1800-talet hade sett ut om dom en gång målats med plastfärg.... :-)
 
 
 
Vi spänner papp på vägg i Dalgård i Mörsil. 
 
 
 
Det är ofta detaljerna som gör det där lilla extra.
 
Gjutjärnslampa med munblåst lyktglas. Lyktlampa. Guldockra på pardörrar med munblåst glas. Falurödfärg på fasad och vit bruten linoljefärg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ett matrum med matglädje. Tapet från Gysinge. Jämtlandsblå linoljefärg. Fernissade golv!
 
 
 
 
En härlig öppen spis i Åre är målad med vit matt linoljefärg. Golvtegel från Frankrike och Åre Byggnadsvård.
Golvolja från Åre!
 
 
 
Trapp med ljusgrå linoljefärg. Timmer väggar med emulsionsfärg i samma nyans. Stengolvet är oljesåpat!
 
 
 
 
Kök med Josef Franktapet. 
 
 
 
 
Grålumppapp ark på väggar som snart ska målas med emulsionsfärg. Underbart!
 
 
Så fint blir det efter några veckors rivande av ark och målande och.... :-)